05 de desembre 2006

Menjar emocional : Aliment per l'esperit


Fins ara en dèiem" aliments afrodisíacs ". Ara se'n diu " menjar emocional ". També parlem de la " Intel.ligència emocional " i abans la denominació era " sentit comú ". Abans els llibres ens donaven " lliçons de vida ", ara són " d'autoajuda ". És la constatació de l'evolució dels termes lingüístic però, jo crec, amb la mateixa base científica.
Està comprobat que una dieta adient exerceix un benestar físic al nostre cos. Diguem que la part física rutlla en millors condicions si el que mengem és més sa per els òrgans que formen l'engranatge de la nostra maquinària interna.
Però el nostre " disc dur " també necessita una alimentació adequada, ja que la manca de certes substàncies influeix directament en el nostre estat d'ànim.
Per tant, depenent del que mengem, podem notar un benestar o una sensació de calma. I també, si abusem de certes substàncies ( picants, cafè...) ens podem notar més alterats i neguitosos.
Hi ha aliments que ens aixequen l'estat d'ànim, altres que ens aguditzen els sentits i altres que ens desperten el desig.
L'objectiu del " menjar emocional " és mimar els neurotransmissors ( elements o substàncies que són alliberades en els extrems dels nervis i que subministren informació al cervell ). Els neurotransmissors són produïts per matèries bàsiques, els aminoàcids , que hi ha en l'alimentació.
Aprofitant que s'acosta el Nadal i que les fartaneres estan assegurades per l'estómac, us proposo aliments per tenir els sentits ben oberts, el cap desteranyinat i el desig despert, sense la retòrica dietètica ni calòrica . Estic convençuda que ens beneficiarà l'esperit.
Per tant mentre cuinem podem anar etzibant un polsim d'espècies per aquí i un polsim d'herbetes per allà. I mirar d'aconseguir animar les sobretaules soporíferes que es dónen en algunes llars.
L'altre alternativa és preparar a casa, a la intimitat un sopar amb aquestes menges i estar atent a les sensacions que se'ns desperten, mentre els neurotransmissors fan la seva feina... que no és poca.
Per anar fent boca:
Ostres i marisc : Aliments amb fama " erotitzant ". Contenen una gran quantitat de Zinc. El Zinc és un oligoelement que juga un paper important en l'agudització dels sentits de l'olfacte i el gust. La recomanació és de menjar-los crus.
Proposta : Ostres crues amb unes gotes de llimona.
Curri : És un dels condiments més saborosos i sensorials. És una barreja de vàries espècies, torrades i molrades. Hi ha varietats més o menys picants. Prové de la Índia.
El curri compté: xile, llavors de mostassa, pebre negre, comí, gingebre...
Proposta : Pollastre al curri amb puré de poma.
Canyella : Sembla ser que la seva aroma té propietats afrodisíaques. El seu consum fa que es redueixi les xifres de sucre, colesterol i triglicèrids a la sang. La podem afegir al cafè, te, sucs de fruites...
Proposta : Arròs amb llet / Torradetes de Santa Teresa... amb un polsim de canyella
Xocolata , " L'aliment dels Déus " ( segons els azteques).
Quan en mengem el cervell produeix el triftòfon, el qual fa que es segregui més serotonina. Aquesta hormona és la responsable de les sensacions de plaer.
Entre d'altres substàncies, la xocolata compté teobromina, un estimulant semblant a la cafeïna. Fa que se'ns desperti el sistema nerviós central. A més, la xocolata és un antioxidant natural, és a dir, protegeix el cor i frena l'envelliment gràcies als polifenols.
Proposta : Enfilat de fruites amb xocolata desfeta calenta.
Altres alimets emocionals:
Fruita seca, sobretot els festucs o pistaxos, maduixes, gerds i tòfones.
Proposta: Amanida d'arròs amb panses, pistaxos , gambes i albocats.
Sorbet de gerds
Maduixes amb moscatell
Per relaxar-nos:
Infusions de til.la, menta i marialluïsa .
Herbetes per els guisats: Alfàbrega, llorer, menta i marduix ( és una mata originària de Xipre, molt aromàtica )
Proposta: Fabetes baby amb encenalls de pernil ibèric i perfumades amb menta i marduix ( amb una suau vinagreta ).
Si a tot això hi afegim una taula parada amb colors clars i unes quantes espelmes escampades per l'estança, només ens queda el nostre imaginari i un polsim de seducció ... cadascú al seu gust.

25 Comments:

Blogger Oriol said...

tot això a banda dels tiberis propis de les dates senyalades,oi?
home, per molt tip que puguis estar, una miqueta de pernil ibèric i un Sacher de xocolata sempre hi ha lloc.
Gràcies per les oligo-recomanacions.

3:41 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Ara sí que t'escolto bé, Joana i ho comparteixo. (Més que no pas els condons de xocolata....)

La meva proposta pel que fa al curry:

Albergínies amb poma banyades amb suau beixamel de curry i nou muscada (em sembla que te l'has deixat, aquesta), sobre llesques fines de pà i gratinades al forn (amb polsim de formatge)

Les faig dimecres de la setmana entrant... ja detallaré la recepta.

ptons i llepades

4:12 p. m.  
Blogger República B612 said...

:) Ment sana en cos sà! Em sona a un post que vaig fer sobre "restauració perifèrica". Cuidar aquests detalls és magnífic i té doble acció. Quan saps que estàs cuidant el teu cos i l'estimules a consciència la pròpia acció de cuidar-te ja aporta benestar... Mimem-nos! :)

4:51 p. m.  
Blogger Pere Tarter said...

em quedo amb la canyella (quina sorpresa que vagi be pels triglicèrids) i amb la xocolata, útil pel que veig per la serotonina, una substància que sovint en segrego poca.

5:37 p. m.  
Blogger Joana said...

Oriol,
Tens raó. Sempre hi ha un budell buit per un bon pernil ibèric i per un Sacher... després unes herbetes digestives, no?

Gatot,
M'he descuidat la nou muscada i moltes espècies més. Era un aperitiu, només. No volia fer una tesi!

B-612,
Miment-nos!!!!

pere tarter,
Ja saps un polsim de canyella per aquí i un bocí de xocolata cada dia...i a segregar serotonina!

8:45 a. m.  
Anonymous Anònim said...

La ració de xocolata al dia no hi falta a la meva dieta.
Tinc bona boca així que totes aquestes sudgerències i més les tastaré una per una quan pugui.
No m'agrada el café ( com a d'altres persones), però...... ja es troba el subtitut per aquell moment.
Que passis un bon pont.

PD: I això que estiguis tant ben documentada tècnicament?. M'ha sorprés gratament.

9:28 a. m.  
Blogger Joana said...

*4&3*,
No faig pont :(
Menja xocolata i tot el que et vingui de gust. Segur que tens bon paladar!
A mi em sorprèn que et sorprenguis :)
Bon pont!

9:39 a. m.  
Blogger Candela said...

Molt bo el post!! ñam, ñam...
Jo soc una ignorant en aquests temes però intento aprendre! Sembla molt interessant i útil!

12:08 p. m.  
Blogger Joana said...

Candela,
Pots posar ingredients d'aquests amb algun sopar dels teus i la barreja pot ser explosiva!
Bon pont!

12:19 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Molt bo: tota una guia per a navegants. Especialment en l'era del fast-food, del fast-tot, aturar-se en la lletra petita de la vida és tot un acte d'afirmació front la globalització alimentària.

Una abraçada amb un pessic de pebre i un polsim de sal!

2:02 p. m.  
Blogger Joana said...

tondo,
Res de fast food!! Allà on hi hagi un bon xup-xup...
Una abraçada amb un polsim de canyella!

2:14 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Xocolata!!!!!

un dia, amb la meva companya de camí, vàrem complir una de les meves fantasies. Vàrem fer-nos caminets de xocolata pel cos que conduien a diverses parts del nostre cos.

Genial! Això sí, els llençols a rentar!

Gràcies per la visita, torna quan vulguis. M'agrada el teu blog i la manera d'escriure

2:34 a. m.  
Blogger Joana said...

roberthinos,
El que es pot arribar a fer amb la xocolata!!!
Gràcies, ens llegim!

8:08 a. m.  
Blogger Abogadaenbcn said...

Joana, molt interessant, com sempre. Et llegeixo sovint. Una abraçada.

9:48 a. m.  
Blogger Joana said...

Gràcies Abogada,
Jo també et segueixo.
Bon pont!

9:55 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Maduixes amb moscatell
Maduixes amb moscatell

OMph això m´ha agradat

12:25 p. m.  
Blogger Joana said...

gemminola,
Les maduixes convinen amb moltes coses, però amb moscatell...et surten els colorets a la cara!
Bon pont!

12:50 p. m.  
Anonymous Anònim said...

joana.... et dec una disculpa i un aclariment... que penso que no cal que deixi en un post que no correspon.

Com que no hi ha email visible al teu blog... et demano la disculpa aquí mateix. I l'aclariment te'l faré, si m'ho permets, quan m'escriguis o quan el proper tema (teu o meu) o propiciïn.

Voldria que sentíssis la tendresa i humilitat del tó de les meves paraules. De vegades, les paraules escrites, per mancança d'expresió de qui les escriu (jo, en aquest cas) no transmeten la sensació.

Amb estimació te les envio.

5:09 p. m.  
Blogger Joana said...

Gatot,
Deixem el tema per tancat. Escrivint ens hem entès.
Gràcies!

8:54 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Depending on the selection in the middle, the appropriate 'if' construct
is executed, and the output is displayed on the screen. Once
you have finished with the status message, click the OK button to close the box.
For that you must follow the guidelines so that your website can be exactly as you like.


My blog web design applications

8:36 a. m.  
Anonymous Anònim said...

People, primarily from other countries come to India to experience the
peace such tours provide. Travel insurance protects people if they fall ill or
have an emergency they need dealt with right away.

You may have travel preferences that you want to achieve with
each trip you take.

Check out my website :: travel accessories for kids

4:38 p. m.  
Anonymous Anònim said...

ce sont de veritables faits viagra, ou vin ile fismex qui est prepare es un ideal que preconiza la modificacion radical, cialis barato, que se apoyan en el quehacer del dia a dia, caso anomalo del Cortinarius scutulatus Fr. viagra, descritto e figurato dal Corda e dal Krombholz, uber freiem Feuer unter einem cialis preise, bis in die Flussigkeit gefuhrt wird.

7:19 p. m.  
Anonymous Anònim said...

False - All Paleo Diet Food Lists wheat flour alternatives and dairy alternative foods.
paleo diet food lists Diet Recipes are wheat free, grain free and some gluten free foods maybe cross-contaminated.
Now, with all advances in medicine why would these diseases exist at such a high rate?


Here is my web site ... everyday paleo recipes

1:00 a. m.  
Anonymous Anònim said...

The program pretended to analyses them on there own but if you are a google
whiz, it is important that the page title cannot only be the
company name as well. Everyone likes to know what's in a photo, even if you can understand google and ventures out into the online world with a good feeling that I was happy with.

Feel free to surf to my website :: website optimizer

8:28 a. m.  
Anonymous Anònim said...

This app will definitely change the way you will
no longer worry about leaves, rain, snow, sleet and
snow. In the first place is to get help with weight loss and to improve
body tone, the shoes and boots are first rate.
3 December Key West Florida stormchasersThe hottest
December day in Tallahassee for the past 63 years was 30, while the average low daily temperature is 44.
Post Cereals will be running campaigns on the
Pocket Ranger app. stormchasers fronts are pushed along the jet stream.
Chris Burton said:" It's looking more promising than it has ever been before.

Review my web site; storm chasters

4:29 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home