13 d’abril 2007

L'art de la senzillesa

Ara que la cuina d'autor està de moda i gastar-se un munt d'euros en un sopar fora de casa és pràcticament un hàbit més que setmanal, m'inclino per retornar als orígens dels fogons.
La cuina, no per sofisticada és més gustosa. Tots ho sabem. Cuinar requereix imaginació. Sovint tenim els productes a casa i fem una llista llarga per anar al súper. Hi anem a buscar idees i menjars migs preparats o que ens facin peça. Anem tips i necessitem provar menjars diferents. Tenir la sensació de gana davant un plat ja comporta assaborir-lo de diferent manera. El paladagem amb fruició i l'escurem.
A mi se'm remou tot quan veig que la gent deixa els plats plens al restaurant i ho paga sense protestar, o a casa que també té un cost.
El que vull presentar-vos avui són tres receptes, que no requereixen dots de cuiner. Només cal disposar d'una horeta. I a més són molt econòmiques. L'únic és que les tres juntes no les podem fer servir com a menú, perquè la proporció d'Hidrats de Carboni és alta.

Truita de farina o crespell
Ingredients:
_ 2 cullerades soperes de farina
_ 2 - 3 cullerades de llet
_ 2 ous
_ Barrejar la farina amb la llet i deixatar-hi els ous
_ Fregir amb oli d'oliva a la paella. Volta i volta.
_ Sal optativa



Grasoletes de bacallà
Ingredients:
_ La pasta anterior
_ Afegir-hi bacallà esqueixat i desasalat
_ All i julibert picat
_ Fregir amb oli ben calent, agafant-ho a cullerades.
_ Es poden menjar fredes o calentes




De postres: Torradetes de Santa Teresa
Ingredients:
_ pa sec
_ llet
_ 1- 2 ous
_ sucre
_ Deixar estovar el pa amb la llet. Escórrer l'excés de llet en un paper de cuina i passar per ou batut. Fregir amb oli d'oliva
_ Posar en una safata amb paper de cuina ( per empapar l'excés d'oli )
_ Un polsim de sucre i deixar-les refredar


Aquests dies he rellegit Josep Pla. Un escriptor amant de la cuina senzilla, dels productes del mar i de l'horta. A " Cinc històries del mar " Josep Pla ens endinsa en el món dels peixos, de les textures, dels suquets i del paladar. La primera història " Bodegó amb peixos" fa una dissecció de tots i cadascun dels peixos de la nostra Costa Brava. Com es pesquen, com es cuinen, la qualitat de la seva carn... Mai havia llegit res tan ric en adjectius adreçats als peixos que mengem o veiem a les peixeteries. Us transcric del mateix llibre una de les poques poesies que s'ha conservat, del Rector de Vallfogona, dedicada als peixos.

La carnosa palomida
el moll lletós i suau
i la premsada pelaia,
amb el congre tornejat .
La remadora llagosta
i el briareo cranc
amb la sípia tintorera
i el sorrell argentat.
La pigatosa morena,
el pagell sobredorat,
amb el llagostí de nàcar,
la mòllera de cristall.
Des de la més fresca llisa
al llop més sec i salat...
Cinc històries de la mar
Josep Pla
Edicions Destino. Barcelona
Que ho disfruteu!



30 Comments:

Blogger República B612 said...

Tota una lliçó de FRITANGA CLÀSSICA!! jeje Les coses senzilles... Delícies de la vida!

5:53 p. m.  
Blogger euria said...

M'acabo de llevar joana..... ja sabia que s'ha d'anar encompte al obrir alguns blogs....:D Encara no he esmorzat i m'acabes de fer venir molta gana!! Fa bona pinta. Poc temps li dedico jo a la cuina i tant interessant que és.

2:05 a. m.  
Blogger iruNa said...

Tens raó, la senzillesa és moltes vegades millor que la gran sofisticació... i més barata també!!! que això d'anar de restaurant és un luxe massa car avui en dia.
Respecte les receptes, segur que aquests plats estaran boníssims, però, espero que no te m'ofenguis, pel meu gust hi ha massa fregit! (sóc més de coses a la planxa jo...)
una abraçada!!!

3:32 a. m.  
Blogger Waipu Joan said...

com a membre d'aquesta generació de gent que no vam aprendre a cuinar, penso que les receptes i la nostra cuina tradicional formen part d'un llegat que no hauríem de perdre.

6:45 a. m.  
Blogger Odalric said...

M'has fet recordar la meva estimada iaia... gràcies.
(els grasoletes m'agraden freds)

11:38 a. m.  
Blogger rhanya2 said...

M'ho apunto TOT!!!

12:55 p. m.  
Blogger Joana said...

b-612,
Segur que les has provades... Delicioses!
M'encanta la FRITANGA CLÀSSICA! ;)
Euria,
Doncs un parell de torradetes de S. Teresa, una fruita o un suc de fruites i un cafè amb llet i... riu-te'n dels esmorzars " continentals"! :)
Prova de fer alguna recepta senzilla. Et sorprendràs!
Iruna,
No m'ofenc. Només faltaria. però ho matisaré...
En primer lloc aquestes " menges" no comptenen greixos saturats ( bé, sí... els ous, però amb 1-2 ous el plat dóna per a quatre persones, per tant la proporció no és alta). Tot i que són productes fregits tu saps que l'oli d'oliva és un excel.lent greix ( monoinsaturat) beneficiós per les nostres arteries.
I d'acord, dels fregits no cal abusar-ne. I d'acord, està molt bé menjar a la planxa, al vapor, al papillote... però sempre, sempre, cansa i crec que val la pena buscar sanes i variades alternatives en la dieta. I cal que mengem de tot.
El pitjor de l'alimentació és l'abús de greixos saturats que sovint s'amaguen a la bolleria industrial i a molts plats pre-cuinats.
El que ens cal és saber equilibrar els menús diaris.
Un crespell i una amanida; unes grasoletes i una menestra de verdures i el dia que mengem verdura i planxa ens podem permetre el caprici d'unes torradetes de S. teresa :)
Joan,
Formen part de la cultura del nostre país i del nostre paladar.
" El paladar és com l'intel.lecte, si no l'utilitzes s'atrofia i el perds":)
Odalric,
I... per què serà que tu no em recordes per res al meu estimat avi?;)) gràcies a tu!
Violette,
Així m'agrada. Visca els fogons de l'àvia!
Bon cap de setmana a tothom!

2:08 p. m.  
Blogger BACCD said...

Joana, molt interessants les teves receptes! Jo també sóc amiga de plats senzills i si s'utilitzen bons ingredients, és el millor del món!

M'ha agradat saber que les "torrijas" s'anomenen "torradetes de Santa Teresa" en català i m'has fet recordar que fa molt de temps que no en faig. Recordo que, quan anava a l'institut, vam fer un viatge a Madrid i em vaig quedar encantada quan vam entrar en una granja i servien "torrijas"! Hmmmm, que bo!

Molt bon cap de setmana!

11:40 p. m.  
Blogger gatot said...

Aquestes truites de farina jo les faig a casa amb una variació: les farceixo. Bé, de fet, les farceixen els meus gatets que els entusiasma paricipar de la cuina (sigui preparant plats o sigui rentant-los).

Els gatets en diuen "l'invent del pare". I els fem algunes vegades en dissabte o diumenge per berenar-sopar.

Les farcim amb formatge, o formatge i pernil dolç, o butifarra negra, o pernil salat...

i també en fem de dolces: amb poma laminada, xocolata, butifarra dolça, plàtan.... a les dolces hi afegim una cullerada de sucre!

petons i llepades llamineres!

8:22 a. m.  
Blogger Joana said...

Duschgel,
Jo fa poc me'n vaig enterar que les torradetes eren " les torrijas".;) I sí, són boníssimes i una variant per esmorzar i berenar... almenys a casa... volen!
Bon capde per a tu també!
gatot,
La versió moderna dels crespells o truites de farina són les crêpes, no? una mica més fines de gruix, però amb els matiexos ingredients i sabor... A casa també ho fem els diumenges i hi posem Nutella o melmelada o mel o margarina i sucre o fruites ( el plàtan hi combina bé )....bufff que bo!!
Una abraçada crespellera! ;)

8:35 a. m.  
Blogger iruNa said...

Gràcies per l'aclariment joana!! Estic dacord en el que comentes de la varietat perquè menjar sempre el mateix és molt aborrit (t'ho dic jo que visc sola, no m'agrada cuinar i d'això en tinc experiència) Però el problema és que encara hi ha un altre factor que no t'havia comentat... i és que els ous no són gaire sang de la meva devoció! De fet no m'agraden massa les truites i encara menys els ous ferrats... diga'm sossa però només me'ls menjo bullits! Ai, però no pateixis si és que sóc un desastre... si aconseguissis fer una recepta a la meva mida et faria un monument!!

11:00 a. m.  
Blogger Unknown said...

Quina canya... tinc ganes de sopar dues vegades: com els rics ;-)

Un post molt currat, Joana ;-)

2:51 p. m.  
Blogger Paul Walls said...

mmmmm... A casa meva es cuina bé els diumenges. Els altres dies com que es treballa es va a lo ràpid i pràctic, tot i que t'entenc, no és tant bo. Això sí, sempre ens ho acabem eh...i si no, carmanyola i l'endemà!!

3:09 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Mmmm, quin post, i les fotos molt bones. No fa gaire vaig menjar torradetes de Santa Teresa, a casa en fem de quan en quan :)

3:59 p. m.  
Blogger Toy folloso said...

No entenc com ens suggereixes un insípit "farinot" del temps de la guerra just al mig de la temporada d´espàrrecs i alls tendres.
(Ara dirà que tinc el bec molt fi).

5:52 p. m.  
Blogger nimue said...

és molt blasfem preguntar si puc substituir el bacallà per alguna verdureta...?

11:28 p. m.  
Blogger Esther said...

m'ho apuntaré tot i a veure si puc fer alguna coseta aquesta setmana! el dissabte tinc 8 persones a sopar i la idea del bacallà m'ha agradat!! merci! petons i bon dilluns!

4:09 a. m.  
Blogger Joana said...

Iruna,
De receptes n'hi ha per a tots els gustos i mides :). Si no em dius quina recepta vols... amb quins ingredients...serà costós encertar-la. En to cas i parlant " d'ous"... si t'agraden bullits, pots farcir-los.
Ous bullits: hi treus el rovell i el barreges amb maionesa ( casolana o industrial) i una llauna de tonyina. farceixes els ous i els deixes 30' a la never. Són deliciosos!
Tondo,
Mmmm... S'ha de vigilar amb els sopars... ja saps..." S'ha d'esmorzar com un rei, dinar com un príncep i sopar... com un pobre"!Gràcies.
Paul,
A casa meva també treballem i t'asseguro que " les dificultats inspiren l'ingeni".Hi ha plats que no necessiten gaire temps, bons i saludables. Però entenc que a vegades anem a lo ràpid ;)
pd40,
Són bones eh? Superen en gust a moltes " pastes" i " pastetees" de pastisseria.
Toy,
Doncs... el suggereixo per qui no ho conegui... I ja que estem en plena temporada pots acompanyar " el farinot" amb una amanida d'alls tendres i espàrrecs :)
Nimue,
No és blasfem, per a res. Només que li afegeixis l'all i el julibert picat ja et canvia el sabor. Pots afegir-hi porros, espàrrecs, carbassó, ceba...
Confio que t'agradarà!

8:31 a. m.  
Blogger iruNa said...

És veritat!!!! Aquesta ja la sabia i m'encanta... però no me'n recordava, així és que ara ja ser què faré quan vulgui menjar ous!!
gràcies reina!!

9:41 a. m.  
Blogger Déjà vie said...

post culinari avui. Nyami!!! fa mooooolt bona pinta tot plegat. haurem d ficarnos a la cuina. prepareu-vos fogons!

10:05 a. m.  
Blogger Mon said...

preciosa! per llepar-si el dits i els de la cuinera

10:48 a. m.  
Blogger Joana said...

Esther,
És una bona idea les grasoletes i segur que agraden.Ja explicaràs...
Iruna,
Ous farcits...! fresquets a l'estiu...
déjà vie,
Em sembla que els fogons ja tremolen...! Gràcies wapa!
Mon,
Veig que ho lleparies tot...llaminer! ;)

1:55 p. m.  
Blogger Montse said...

nyaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmm!!!!

1:16 p. m.  
Blogger Joana said...

Arare,
no t'ennueguis........
Gràcies!

1:57 p. m.  
Blogger Clint said...

Si ets dolça fins i tot a la cuina! jajajaja apunto les receptes

10:34 a. m.  
Blogger Joana said...

Clint,

Pprova de fer les torradetes i veuràs com el teu fill se'n llepa els dits... i tu!
Gràcies!

7:17 a. m.  
Blogger onix said...

uauuuuu això es fantàstic , he tingut problemes de conexió i no havia pogut fer el tomb complert llegint tranquil·lament com faig sempre , (una és rutinària) així que amb el teu permís m'agradaria posar-les als fogons de la cambra ;)****
quin goig sentir Grasoletes

8:26 a. m.  
Blogger Joana said...

Onix,
Tu mateixa.... Tot i que són unes receptes molt senzilles però no menys gustoses.
serà un paler! Gràcies!

2:26 p. m.  
Anonymous Anònim said...

credit card transaction machine find second mortgage home loans. free credit counseling information, [url=http://lowcreditpersonalloans.com/content/personal-loans-key-quick-cash-flow]personal loan rates[/url]. payday loans for canada lorrie a duffer nationwide credit corporation.

6:34 a. m.  
Anonymous Anònim said...

les corps homologues donnent de nouvelles suhs, acheter viagra, citerons ici les principaux, Los socios residentes en las provincias de, cialis lilly, pruebas el mito de que la aparicion de las, e si saldano in modo da formare piccole maglie, viagra italia, mentre nel Boletus Briosianum, da die Phosphorsaure in allen thierischen cialis 10mg bestellen, dessen aufgeschliffener Helm mit einer,

7:19 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home